Asociaţia PUZZLE ROMANIA este o asociaţie pentru ajutorarea părinţilor şi copiilor cu dizabilităţi. Aceasta a fost creată iniţial de un grup de părinţi ce s-au cunoscut la grupurile de suport. Aşa s-a dezvoltat nevoia de a ne ajuta între noi, de a-i ajuta pe cei de lângă noi cu probleme similare, de a informa, de a ne face cunoscuţi şi conştienizaţi de comunitate. Considerăm că fiecare copil are şansa lui de a se dezvolta şi de a-şi atinge potenţialul maxim pentru a se putea integra în societate.
Infiintata in 2006, de un grup suport de parinti cu copii cu dizabilitati din cadrul unuia dintre proiectele si cu ajutorul World Vision Romania. Ne-am organizat din nevoia de a ne ajuta intre noi, a-i ajuta pe cei de langa noi cu probleme similare si a acoperi din lacunele sistemului medical romanesc.
Impreuna am stabilit un statut cu misiune si obiective:
Misiunea noastra este de a mobiliza, stimula și sprijini părinții ori familiile copiilor cu dizabilități în vederea integrării în societate și a creșterii gradului de independență a acestora, oferindu-le posibilitatea de a-și demonstra aptitudinile proprii, talentul și îndemanarea specifice prin participarea la un sistem constant de activități sociale, precum și conștientizarea opiniei publice cu privire la aptitudinile și nevoile acestora.
Obiectivele noastre:
– Susținerea dreptului la viață al copiilor cu dizabilități și îmbunătățirea calității vieții lor.
– Activități de monitorizare și evaluare a respectării drepturilor copiilor cu dizabilități.
– Dezvoltarea unor programe de formare adresate personalului din domeniul îngrijirii, protecției și educației copilului cu dizabilități.
– Informarea familiilor copiilor cu dizabilități, prin sesiuni și dezbateri, cu privire la folosirea unui spectru larg de terapii adaptate la nevoile copilului, încurajarea părinților de a aplica copiilor lor terapiile relevante, precum și îndrumarea părinților către medicii, psihologii și logopezii colaboratori ai Asociației.
– Consilierea părinților copiilor cu dizabilități. – Acordarea de sprijin moral și afectiv copiilor și părinților copiilor afectați.
– Crearea de grupuri-suport unde părinții sau îngrijitorii copiilor cu dizabilități se pot cunoaște între ei și își pot împărtăși experiențele proprii.
– Organizarea de simpozioane și prelegeri de specialitate.
– Editarea de materiale informative despre modalitățile de intervenție folosite în Occident pentru recuperarea copiilor cu dizabilități.
– Sensibilizarea organelor competente care pot ajuta prin diverse mijloace persoanele cu dizabilități și familiile acestora.
– Informarea și sensibilizarea mediului educațional cu privire la copiii cu dizabilități și diferitele forme de integrare a lor în colectivități de masă normale.
– Colaborarea cu clinici si spitale pentru o informare corectă cu privire la modalitățile de intervenție. – Campanii de promovare a drepturilor copiilor cu dizabilități.
– Informarea maselor despre probleme persoanelor cu dizabilități.
– Aplicarea de terapii care ajută la îmbunătățirea evoluției copiilor cu dizabilități și la creșterea gradului lor de independență.
– Identificarea problemelor reale ale copiilor cu dizabilități și ale familiilor lor.
– Activități de socializare.
– Programe de voluntariat.
– Parteneriate cu alte organizații de orice natură care pot spijini și facilita atingerea scopului Asociației. – Alte mijloace de acțiune în legătură cu scopul Asociației.